Dwarven Forge – Dungeonterrängens måttstock

I alla sammanhang där spelterräng diskuteras måste Dwarven Forge omnämnas. 1996 släpptes de första setten Dwarven Forge-terräng av skulptören Stefan Pokorny och sedan dess har man släppt en mängd ”set” av den bästa spelterrängen som i dag går att få tag på.

Enligt min uppfattning så ligger storheten i Dwarven Forges terräng i den smått genialiska utformningen. Basen i allt grottbyggande är det jag kallar L-bitarna, dvs. de bitar som har 4*4 rutor golvyta, med vägg åt ett håll. Det är svårt att beskriva för någon som inte pysslat med prylarna, men just den designen gör att systemet är oerhört flexibelt att använda sig av. Av den anledningen är det just Room & Passage Set som jag tycker är den absolut bästa produkten att starta med om man ska börja använda Dwarven Forge. Köp två, förresten. Jag köpte fyra olika set (man ville ju ha de där med de häftigaste delarna) men kan idag känna att jag gärna skulle byta bort något av setten mot ett till Room & Passage.

Dwarven Forge är så klart inte lika snabbt, smidigt och lätt att transportera som en stridsmatta, och jag använder inte terrängen till varje strid, men när man känner att man vill bjussa spelarna på det där lilla extra så är jag glad att jag har verktygen för det. Inget går upp mot en skön grottfight i DF-miljö, med målad inredning och snygga miniatyrer – rollspel i dockskåp när det är som bäst!

Tips:

  • Köp Rooms & Passages först, helst två.
  • Skippa att köpa stora individuella delar som t.ex Floor tiles och 6′ Long passage. De verkar mycket mer användbara än vad de egentligen är. Jag använder dem väldigt sällan.
  • Skaffa miniatyrmöbler/dungeon dressing till terrängen – det höjer känslan oproportionerligt mycket (mer om det ämnet i ett kommande inlägg)

 

 

Annonser

4 tankar om “Dwarven Forge – Dungeonterrängens måttstock

  1. Jonas, jag känner inte till hur andrahandsmarknaden ser ut för DF-terräng, så jag rekommenderar att du själv kikar runt på e-bay själv. Tänk på att frakten kostar en hel del, och att man riskerar att åka dit på tullavgifter. När jag köpte de fyra setten jag har så hamnade slutsumman på närmare 7000 kr om jag inte minns helt fel – större delen av summan var frakt och tullavgifter!

    Ett billigare alternativ till Dwarven Forge är Hirst Arts (http://www.hirstarts.com), men då har du en del jobb framför dig.

  2. Ping: Dwarven Forge kickstartar Game Tiles! | Ormberget

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: