Om ”proxies” – när och hur?

Som spelledare stöter man rätt ofta på problemet att man saknar en miniatyr föreställande den varelse man behöver gestalta, då finns det lite olika sätt att lösa problemet. Många spelledare använder sig av ”proxies”, dvs. att de helt enkelt tar en annan varelse av ungefär samma storlek som får fungera som ersättning. Vad som dock är viktigt att tänka på vad det gäller proxies är att man bör fundera på vilken miniatyr man använder sig av. Människor är visuella till sin natur, och om du använder en drake för att gestalta en bulette så kommer spelarna, trots dina målande beskrivningar, att tänka ”drake” och inte ”bulette”. Välj alltså en figur som både tematiskt och utseendemässigt liknar det monster du skickar på rollpersonerna – allt annat är hafsigt spelledande.

Om du inte hittar en vettig proxy, använd istället markörer/”tokens” – sådana kan du köpa eller göra själv och de är ovärderliga props. Paizo har släppt en låda med monster tokens som ser schyssta ut, och om du av någon anledning spelar D&D4 så följer det även med tokens till monster vault.

Trots alla dessa fina monstermarkörer finns det inget som går upp mot generella tokens, dvs. de som inte föreställer något specifikt monster. Om än tråkigare än en riktig miniatyr så är en generell token mycket bättre än en dålig proxy, eftersom den inte sabbar spelarnas inlevelse genom att säga emot din beskrivning av monstret. Ett gäng markörer med generiska motiv (typ dödskallar) är ett nästan lika värdefullt verktyg i spelledarens verktygslåda som stridsmattan är.

Och just det, om du behöver en större version av det monster du redan äger en miniatyr av så gör du bara en ny bas för det, se nedan (lock till snusdodsor är huge i speltermer, dvs. 3*3 rutor).

 

Ett snusdoselock med lite pynt förvandlar en ”large” owlbear till en ”huge”.

Annonser

En tanke på “Om ”proxies” – när och hur?

  1. Ping: Man tager det man haver « Ormberget

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: