Stridsmattan – rollspelarens skiftnyckel

Alla spelledare behöver en stridsmatta. Punkt.

Om än inte lika visuell som mer avancerad terräng så är stridsmattan det viktigaste (och mest klassiska) verktyget i spelledarens arsenal. Det beror i huvudsak på två egenskaper: den är flexibel och den går snabbt att använda. En stridsmatta täcker egentligen alla tänkbara situationer, utom möjligtvis då det finns ett behov av tredimensionell terräng vilket trots allt är ganska sällan. Dessutom går den snabbt att använda – låt den ligga på spelbordet och rita helt enkelt upp de omgivningar spelarnas rollpersoner ställs inför. Tillsätt bara figurer eller monstermarkörer och du är väl förberedd för att spelleda i princip alla tänkbara scenarion.

Den klassiska vinylstridsmattan från Chessex är min absoluta favorit på grund av det tidlösa snittet och den höga kvaliteten. Paizo tillhandahåller ”flip-mats” både av generellt snitt (dungeongolv, gräsmotiv, vanligt rutnät) och mer specifika miljöer (fort, grottor, fartyg, värdshus etc.). Gale Force 9 är ytterligare en tillverkare som även de erbjuder stridsmattor med flertalet olika motiv.

Några tips:

  • Se till att du använder rätt typ av pennor för att undvika att förstöra din stridsmatta. Chessex mattor, t.ex, funkar inget vidare med whiteboardpennor.
  • Glöm inte att du kan kombinera stridsmattor och andra terrängprops, som t.ex miniatyrmöbler eller dungeonväggar.
  • Gör rent stridsmattan efter spelmötet så riskerar du inte att färgen fastnar (tänk på hur gamla whiteboardtavlor ser ut!).
Stridsmattor

Chessex klassiska, beiga vinylmatta, och några av Paizos ”flip-mats”.

Annonser

10 tankar om “Stridsmattan – rollspelarens skiftnyckel

  1. Årets spelledare med årets blogg? Fina tips! Vore kul om du kunde länka eller tipsa om ställen där man kan köpa lite bra grejjer!

    • Det beror på. Chessex mattor (och, om jag får anta, andra vinylmattor) är det bäst att använda ”non-permanent” OH-pennor till. De kan vara svåra att få tag på i butik, men säljer sådana. De har butiker i Stockholm, och är snabba på att ta in om det inte finns i lager. För plastmattor, som t.ex. Paizos ”flip-mats” funkar whiteboardpennor bra.

  2. Jag såg att ett annat företag gjorde samma sorts mattor som Chessex, fast med något slags… rand längs sidan. Jag tänkte tipsa om dem, men det fallerar ju på att jag inte minns vad fan de hette.

  3. Vi brukar använda överstrukningspennor till vår stridsmatta (battle mat). Blir kanske något svagare markeringar men allt går att sudda ut väldigt lätt, även efter flera veckor. Blå färg funkar bäst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: